Uniform assistentiehondendekje roept zorgen op bij onafhankelijke opleiders

Met de introductie van een uniform blauw/geel dekje voor assistentiehonden door de Nederlandse Assistentiehonden Branchevereniging (NAHB) rijzen er zorgen bij onafhankelijke assistentiehondenscholen die niet bij de branchevereniging zijn aangesloten. Hoewel de maatregel bedoeld is om herkenbaarheid en toegankelijkheid te verbeteren, kan deze ook ongewenste gevolgen hebben voor andere opleiders en hun cliënten.
(foto; links het dekje van de nahb, rechts het dekje van Fiervoeters assistentiehonden).

Uitsluiting van gerenommeerde opleiders

Niet alle hulphondenscholen in Nederland kunnen zich aansluiten bij de NAHB, ook al voldoen zij ook aan hoge opleidingsstandaarden en leiden zij assistentiehonden op die in de praktijk uitstekend functioneren. Dit heeft mede te maken met het toelatingsbeleid van de NAHB.
Doordat het uniforme dekje wettelijk beschermd is en exclusief door NAHB-erkende scholen wordt verstrekt, lopen cliënten van onafhankelijke opleiders het risico dat hun hond minder serieus wordt genomen of zelfs geweigerd wordt, ondanks de geldende wetgeving die bepaalt dat alle assistentiehonden toegang moeten krijgen.

Het risico bestaat dat ondernemers en werknemers ten onrechte denken dat alleen honden met het NAHB-dekje welkom zijn.

Verwarring en ongelijkheid

Veel assistentiehondenscholen gebruiken al jaren vergelijkbare blauwe/gele dekjes om hun honden herkenbaar te maken. Door de nieuwe maatregel kan verwarring ontstaan bij ondernemers en het publiek, wat ertoe kan leiden dat assistentiehonden van niet-NAHB-erkende scholen als ‘ongeldig’ worden beschouwd. Dit kan een negatieve impact hebben op cliënten die hun assistentiehond via andere trajecten hebben gekregen en die nu plots moeten vrezen voor extra obstakels in het dagelijks leven.

Gevaar van miscommunicatie

De bijbehorende voorlichtingscampagne van de NAHB benadrukt dat het uniforme dekje bijdraagt aan herkenning en acceptatie. Hoewel dit in de kern een goed streven is, kan het onbedoeld suggereren dat assistentiehonden zonder dit specifieke dekje minder legitiem zijn. Dit zou ondernemers en werknemers in de horeca, zorginstellingen en winkels in de verkeerde richting kunnen sturen, waardoor de problemen met betrekking tot toegankelijkheid voor gebruikers van niet-NAHB-hulphonden juist toenemen.

Oproep tot inclusieve aanpak

Onafhankelijke opleiders pleiten voor een bredere, inclusieve aanpak waarin álle erkende assistentiehonden en hun scholen worden meegenomen. In plaats van één exclusief herkenningsteken dat enkel toegankelijk is voor een deel van de sector, zou de focus moeten liggen op algemene voorlichting over de wetgeving: een assistentiehond, ongeacht de opleidingsroute, heeft altijd recht op toegang. Een gezamenlijke inspanning, waarbij verschillende opleidingsinstanties worden betrokken, zou de meest effectieve manier zijn om discriminatie van gebruikers van assistentiehonden echt tegen te gaan.

Samenwerking als sleutel tot succes

Om een eerlijke en werkbare oplossing te vinden, roepen onafhankelijke assistentiehondenscholen de NAHB op, aan een eerlijke vorm van toelating en om samen te werken aan een breed gedragen herkenningssysteem.

Inclusie begint bij erkenning van álle assistentiehonden, ongeacht de opleider. De focus moet liggen op bewustwording en wetgeving, niet op een exclusief symbool. Alleen door samen te werken en álle partijen te betrekken, kunnen we zorgen voor een samenleving waarin mensen met een assistentiehond zonder drempels kunnen deelnemen.