algemene informatie over

Assistentiehonden

een hulphond kan helpen

Een hulphond kan op veel verschillende manieren en bij veel verschillende problematieken helpen.

Deze pagina bevat meer algemene informatie over hulphonden en onze trajecten.

Weetje: Een kant-en-klare  hulphond bestaat niet!  Een goed functionerende hulphond is altijd het resultaat van de opgebouwde samenwerking met diens eigenaar.

Wat is een hulphond?

Een hulphond heeft volgens de standaarden die wij hanteren tenminste 1 ondersteunende taak passende bij de aandoening, handicap of beperking van diens eigenaar. Het aantal en soort taken verschilt per beperking. Het is daarom belangrijk goed te onderzoeken welke taken passend zijn bij de problematiek van de deelnemer.

De inzet en het aangaan van een (traject) hulphond heeft doorgaans als doel te zorgen voor meer en een vergrote zelfredzaamheid en zelfstandigheid.

De specifiek aan te leren taken en doelen van met name psychiatrische hulphonden (trajecten) worden bepaald op basis van de persoonlijke behoefte en persoonlijke doelen.

Deelnemers starten met een pup wanneer dit mogelijk is en worden vanaf dat moment intensief begeleid.

Het starten van het traject met een pup van +-8 weken, biedt met name bij de deelnemers met  psychiatrische hulphonden een voordeel ten opzichte van het starten met een al wat oudere hond.

Tijdens het traject is niet alleen de training en opvoeding van de hulphond belangrijk, maar is het ook belangrijk gestructureerd toe te werken naar persoonlijke doelen.

We trainen en werken vanzelfsprekend uitsluitend op een positieve manier met de hulphond (i.o.).

Wij werken op basis van:

Teamtraining

Team training betekent het zelf, onder begeleiding van een professionele teamtrainer, opleiden van een pup tot hulphond.
Training en begeleiding word aan huis geboden en op locaties waar nodig.

Op coachende wijze leren deelnemers optimaal samen te werken met de eigen hulphond.
De meeste teams starten nadat het voortraject afgerond is, met een pup. Wanneer dit niet mogelijk is kan er gezocht worden naar een oudere hond.

Vanzelfsprekend helpen we met het zoeken en kiezen van de juiste pup.

De trajectduur van pup tot teamtest is ongeveer 2 jaar.

Jaar 1
In het eerste jaar word er vooral gewerkt aan de basis. Dat pupje moet vooral ook eerst lekker hond kunnen zijn, maar gaat wel overal mee naar toe!

Vanzelfsprekend zijn er naast de belangrijke basistrainingen en public acces trainingen ook hulphond specifieke trainingen. Echt “werk” willen we de hond nog niet laten doen maar we willen de taken al wel stimuleren! Training op hulptaken is daarom dus nog spelenderwijs en ter voorbereiding op de latere taken.

Jaar 2
In het 2e jaar zullen hond en deelnemer verder een team vormen. De hulptaken en vaardigheden zullen in deze periode (verder) aangeleerd en uitgebreid worden.

Gedurende het traject  is er aandacht voor persoonlijke doelen en worden deelnemers gemotiveerd en geholpen uitdagingen aan te gaan samen met de hulphond.

Vanzelfsprekend is ieder traject maatwerk en worden doelen individueel bepaald en bij gesteld gedurende het traject.