algemene informatie over

Assistentiehonden

een hulphond bij psychiatrische problematiek

Wij zijn gespecialiseerd in de opleiding van hulphonden voor psychiatrische problematiek waaronder angst en paniekstoornissen, PTSS (post traumatische stress stoornis), Autisme of eetstoornissen.

Een hulphond kan een fantastisch en bijzonder waardevol hulpmiddel zijn voor iemand met een beperking, maar is niet voor iedereen geschikt. Dit is waarom we tijdens een intake eerst goed kijken hoe en waar de hulphond kan ondersteunen en of de eigenaar ook kan voldoen aan alle zorg en training die de hulphond nodig heeft.

Naast de belangrijke taken die de hulphond uitvoert is de hulphond vooral ook een maatje.

Het welzijn van de hulphond staat altijd op de eerste plaats. Meer lezen over taken, kijk dan op onderaan de pagina voor specifieke informatie over een hulphond bij een bepaalde beperking.

Een maatje en een hulpmiddel

teamtraining

Training en begeleiding vind doorgaans plaats aan huis en in de eigen omgeving. Op coachende wijze leren deelnemers optimaal samen te werken met de eigen hulphond.

De meeste teams starten met een pup. Wanneer dit niet mogelijk is kan er gezocht worden naar een oudere hond of gekozen worden voor tijdelijke plaatsing in een gastgezin. De trajectduur van pup tot teamtest is ongeveer 2 jaar.

Jaar 1
In het eerste jaar word er vooral gewerkt aan de basis. Dat pupje moet vooral ook eerst lekker hond kunnen zijn, maar gaat wel overal mee naar toe!
Vanzelfsprekend zijn er naast basistrainingen ook hulphond-specifieke trainingen. Echt “werk” willen we de hond op dit moment nog niet laten uitvoeren. Training op hulptaken is daarom dus nog spelenderwijs en ter voorbereiding op de latere taken.

Jaar 2
In het 2e jaar zullen hond en deelnemer en hond verder een team vormen. De hulptaken en vaardigheden zullen in deze periode (verder) aangeleerd en uitgebreid worden.

Gedurende het traject  is er aandacht voor persoonlijke doelen en uitdagingen aan te gaan met de hulphond.

Voorbeelden hiervan kunnen zijn het toewerken naar het zelfstandig met de hulphond boodschappen doen. Vanzelfsprekend is ieder traject maatwerk en worden doelen individueel bepaald.