algemene informatie over
AssistentiehondenHet traject
Voor een traject kan starten, is het vanzelfsprekend belangrijk dat eerst goed onderzocht wordt of en op welke manier een hulphond bij iemand past.
Een hulphond moet dan ook – uiteindelijk – voldoende kunnen bijdragen in het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid.
Deelnemers starten met een pup wanneer dit mogelijk is en worden vanaf dat moment intensief begeleid. Wanneer starten met een pup niet mogelijk is kan er soms gekozen worden voor het zoeken van een oudere hond.
Tijdens het traject is niet alleen de training en opvoeding van de hulphond i.o. belangrijk, maar gaan deelnemers ook stapsgewijs en doelgericht – samen met de hulphond – aan de slag met persoonlijke doelen.
We trainen en werken vanzelfsprekend uitsluitend op een positieve manier met de hulphond (i.o.) waarbij er duidelijke standaarden aangehouden worden.
Onderdelen en fases
de opleiding
Traject Voorbereiding
Het opleiden van een hulphond is intensief, daarom helpen we deelnemers zo goed als mogelijk voor te bereiden.
- Fiervoeters theorieboek / werkmap
- puppy opvoedingsboek
- Rassenkeuze: Onderzoeken best passende ras.
- Praktische voorbereidingen
Puppy aanschaf begeleiding*
Teamtrainer en deelnemer gaan na het afronden van de traject voorbereiding, samen op zoek naar een geschikte fokker, hond of pup.
Jaar 1 (Fase 1)
Na een voorbereidende fase, het kiezen van het ras en het zoeken van de juiste hond of pup, start het traject.
In het eerste jaar wordt er vooral gewerkt aan de basis. Dat pupje moet vooral ook eerst opgroeien en lekker hond kunnen zijn.
Vanzelfsprekend zijn er naast de belangrijke basistrainingen, ook public acces trainingen (training in de openbare ruimte zoals een supermarkt).
Echt “werk” en vaardigheden kunnen we de hond in deze fase nog niet laten uitvoeren en ook kan een pup / jonge hond nog maar beperkt mee naar afspraken / activiteiten.
Jaar 2
In het 2e jaar zullen hond en deelnemer verder een team vormen. De hulptaken en vaardigheden zullen in deze periode (verder) aangeleerd en uitgebreid worden en de hulphond zal een medische keuring doorlopen.
Gedurende het gehele traject is er aandacht voor persoonlijke doelen en worden deelnemers gemotiveerd en gecoacht uitdagingen aan te gaan samen met de hulphond.
Vanzelfsprekend is ieder traject maatwerk en worden doelen individueel bepaald en bijgesteld gedurende het traject.
Examen en keuring
Aan het einde van het traject volgt een keuring waarbij gekeken en beoordeeld wordt of het team gezamenlijk voldoet aan de standaarden.
Wij werken op basis van:
Teamtraining
Teamtraining betekent: Het zelf, onder begeleiding van een professionele teamtrainer, opleiden van een pup tot hulphond, met de Fiervoeters methode!
De trajectduur van pup tot teamtest is ongeveer 2 jaar.